

Document: OMF N 786 Rev. 1

## ANSI ORGANIZATIONAL MEMBER FORUM (OMF) DRAFT AGENDA

Wednesday, September 30, 2015 2:00 pm - 5:00 pm

## **FHI 360 Conference Center**

1825 Connecticut Avenue, NW, 8<sup>th</sup> Floor Washington DC 20009

NOTE: ANSI's Annual Business Meeting will conclude at 2:00pm.

## Teleconference

Toll free: 1-866-469-3239 Conference room: 25552975

- 1. Opening of the meeting (welcome and introductions) (2:00pm, 5 min.) Vice-Chair Luann Ochs
- Approval of Draft Agenda (2:05pm, 5 min.) Vice-Chair Luann Ochs Document OMF N 786 Rev. 1

**ACTION:** Motion to approve will be requested.

3. Approval of Draft Report of May 6, 2015 OMF Meeting (2:10pm, 5 min.) – Vice-Chair Luann Ochs Document OMF N 787

An update of the previous meeting's action items will be presented.

**ACTION:** Motion to approve will be requested.

4. Report from the OMF Nominating Committee – Election of 2016 OMF Chair and Vice Chair (2:15pm, 5 min.) – Neil Bogatz

Nominations for the 2015 OMF Chair and Vice Chair will have been reviewed and endorsed by the OMF Nominating Committee and will be presented to OMF members for approval. The 2015 OMF Nomination Committee is chaired by Mr. Neil Bogatz, (IAPMO) and includes Ms. Susan Blaeser, Acoustical Society of America and Ms. Claire Ramspeck (ASHRAE)

 Remarks from ANSI Board Chair and ANSI President (2:20pm, 15 min.) – Kevan Lawlor and Joe Bhatia

The ANSI Board Chair, Kevan Lawlor, and ANSI President, Joe Bhatia, will provide some remarks on items of interest to the OMF.

The OMF will have an opportunity for Q & A.

 Copyright Issues (2:35pm - 10 min.) - Patricia Griffin, ANSI Vice-President and General Counsel and Scott Cooper, ANSI Vice-President, Government Relations
 Document OMF N 792

Patty Griffin and Scott Cooper will provide an update from their meeting with the House Judiciary Committee which is the follow up to ANSI's testimony at the January 2014 copyright hearing.

Participation in the ANSI Consumer Interest Forum and in Activities of ISO COPOLCO (2:45pm - 60 min.) – CIF Chair Kathleen Thuner, National Association of Consumer Agency Administrators
 Document OMF N 788

At the last meeting of the OMF, a recommendation was made to discuss the initiatives of COPOLCO during the next OMF meeting. Further to this, the ANSI CIF Chair, Kathleen Thuner, CIF Chair, has been interested in encouraging greater participation in the ANSI CIF from ANSI company, organization and government members. Ms. Thuner has been invited to this OMF meeting to provide an overview of the ANSI CIF and on ISO COPOLCO activities to the OMF as well as other ANSI membership forum members. Ms. Thuner will encourage interested parties to become involved in the work of the CIF and in the work of COPOLCO.

An invitation is extended to all ANSI membership forum members to participate in this session, as well as in the October 1, 2015 ANSI CIF meeting.

 NFPA - Volunteers First - the Standards Second – 3 Years Later (3:45pm, 45 min.) – Chris Dubay, Vice President and Chief Engineer, NFPA
 Document OMF N 789

NFPA redeveloped its accredited standards process, launched a new technology platform, and adjusted the committee meeting structure to ensure the volunteers were of the highest priority, public review and comment was easy and transparent, and finally the work of the committees was digitally integrated into the final NFPA print and e-products. Three years later what have the results been for the volunteers, the public, and for NFPA? A report on NFPA will be provided by Chris Dubay.

The OMF will have an opportunity for Q & A.

9. ANSI Executive Standards Council (ExSC) Activities Update - (4:30pm, 10 min.) – Neil Bogatz, Chair ANSI ExSC

**Document OMF N 791** 

Neil Bogatz will provide to the OMF an update on items of interest that are before the ANSI ExSC.

10. Items of Interest from the ANSI Governance Meetings – ANSI Board Meeting (June 2015)

Executive Committee (July 2015) (4:40pm, 5 min.) - Fran Schrotter, ANSI Senior Vice-President & COO

**Document OMF N 790** 

Fran Schrotter will provide a presentation on items of interest from the ANSI Governance meetings.

11. Future Meetings – (4:45pm, 5 min.) – Luann Ochs, OMF Vice-Chair

## 11.1. Dates / Location

- Spring 2015 date/location TBD
- 2016 World Standards Week October 24-28

- 11.2. Topics / Issues for Discussion Luann Ochs, OMF Vice-ChairOMF members will be invited to contribute topics for a future meeting.
- 12. Other Business (4:50pm, 10 min.) Luann Ochs, OMF Vice-Chair
- 13. **Adjournment** (5:00pm) Luann Ochs, OMF Vice-Chair